sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Hummus - loisto tahna leivän päälle

Kaipaatko jotain uutta leivän päälle? Minun vinkkini on hummus. Kikherneistä ja tahinista valmistettu tahna sopii kastikkeeksi tai dipiksi melkein mille vaan: salaatille, falafeleille miksei lihapullillekin. Hummuksen valmistaminen säilötyistä kikherneistä on helppoa. Tarvitset vain tehokkaan sauvasekoittimen tai vastaavan. Tärkeää on myös käyttää hyvä laatuista oliiviöljyä.







Hummus


1 tlk kikherneitä
1 rkl tahinia
2 rkl miedon makuista, mutta laadukasta oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl tuoretta (lehti)persiljaa hienonnettuna
1 rkl tuoretta korianteria hienonnettuna
1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
suolaa
mustapippuria
2 rkl tai enemmän vettä

Mittaa ainekset tehosekoittimeen tai kulhoon, jos käytät sauvasekoitinta. Surauta tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää suolaa. Ohenna tarvittaessa vedellä haluamasi paksuiseksi.

*

Kuvan hummus ei ole täydellistä. Sauvasekoittimeni on tavattaman huono, miltei kelvoton. Minun hermoillani sillä ei saanut aikaiseksi tasaisempaa jälkeä. Ei se tosin näyttänyt älyttömästi haittaavan, sillä hummus hävisi hetkessä.

Alkuperäisestä, Andalusian auringossa- keittokirjan, reseptistä poikkesin sen verran, että käytin lehtipersiljan sijaan tavallista, jota kaapista sattui löytymään. Täytyykin muuten taas nostaa tuota keittokirjaa paremmin esille. Se nimittäin on täynnä hyviä reseptejä. Monta olen testannutkin mm. espanjalaiset simpukat, välimerellisen riisipilahvin. Kirjan ohjeella olen valmistanut myös maustesekoituksia esimerkiksi nelimausteseosta ja ras el hanoutia, joilla sitten on tullut maustettua yhtä sun toista.






Työkiireet ovat tammikuussa haitanneet harrastamista, ja sen vuoksi ruuan kanssa on menty monasti siitä mistä aita on matalin. Perinteisesti tammikuussa on myös kevennelty ja sama linja jatkunee helmikuussakin, mutta onneksi työkiireet sentään helpottavat. Oikein sormet jo syyhyävät ruuanlaiton pariin. Miten sinun tammikuusi on sujunut?

6 kommenttia:

  1. Hummus on ihanaa. :) New Yorkin reissulla tuli pari vuotta sitten tutuksi. Punajuuri/porkkanahummukset lemppareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Kaura! Minulla on kaikki mainitsemasi kokematta: punajuuri- ja porkkanahummus sekä New York. Kaikki kyllä löytyvät to do -listalta.

      Poista
    2. New York on kohde, jota suosittelen. Nyt olen peräkkäisinä kesinä ollut siellä reissussa, ja vieläkin paljon kokematta. Niin elävä, ja täynnä nähtävää. Hyvä mahdollisuus tehdä reissusta juuri haluamansa kaltainen. :) Tuota perushummusta on helppo varioida eri mauilla. Voisi itsekin tehdä pitkästä aikaa, ja tällä sinun ohjeellasi. :)

      Poista
    3. Matkasuunnitelmat on ainakin ensi kesäksi lyöty lukkoon. New York jää vielä odottamaan :)

      Poista
  2. Hummus onkin niin hyvää. Täällä tosin teen sitä paljon vähemmän kuin mitä tein Suomessa, kun sitä on niin monessa paikassa täällä, ja vielä edullisestikin. Monet täällä syövät hummusta aamiaiseksi,ja minäkin joskus aloitan aamun torin yhdessä hummuspaikassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hummus aamiaiseksi kuulostaa aika eksoottiselta, kun on tottunut jogurttiin ja marjoihin, mutta mikä ettei!

      Poista