sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Porkkana-bataattikeitto Kasvis ruokakirjasta

Kasvis on monipuolinen ruokakirja kasvisruuasta. Sen kohderyhmä on selkeästi  kasvissyöjät, mutta irtoaa kirjasta inspiraatiota kaltaiselleni sekasyöjällekin. Meidän perheessä syödään monipuolisesti kasviksia, mutta valitettavan usein kasvikset ovat sivuroolissa. Yleensä kasvikset tarjoillaan lisäkkeinä. Sosekeitot ovat kuitenkin sellaisia ruokia, jolloin ateria rakentuu pelkistä kasviksista. Ehkä juuri siksi tartuin uudessa kirjassa ensimmäisenä porkkana-bataattikeiton ohjeeseen. Se sopi soppalauantain lounaaksi. Jouduin hieman soveltamaan alkuperäistä ohjetta, sillä minulla ei ollut esimerkiksi tuoretta inkivääriä. Uskon kuitenkin, että tavoitin makumaailman, jota reseptin kehittäjällä oli mielessään. Ja päästiinpä taas hetkeksi thaimaalaisiin tunnelmiinkin.



porkkana-bataattikeitto, keitto, kasvisruoka, thai, arkiruoka




*

Porkkana-bataattikeitto

4-6 annosta

2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 tl inkivääritahnaa
6 pientä porkkanaa
1 bataatti
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaista currytahnaa
1 l kasvislientä
2 rkl tahinia
1 tl sitruunaruohotahnaa
2 kaffirlimen
suolaa
mustapippuria


Lisäksi 

tuoretta chiliä
ruohosipulia
limetin lohkoja

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna öljy  kattilassa ja freesaa sipuleita muutama minuutti. Lisää sitten tahnat ja juureskuutiot. Paista muutama minuutti. lisää kattilaan kasvisliemi ja kaffirlimen lehdet. Anna kiehua noin puoli tuntia.

Kun juurekset ovat kypsiä. Lisää joukkoon tahini ja soseuta keitto. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Tarjoile keitto limetin lohkoilla, tuoreella chilillä ja ruohosipulilla koristeltuna.

*

Jouduin tosiaan soveltamaan hieman alkuperäistä ohjetta, sillä minulla ei ollut tuoretta inkivääriä, eikä oikein edes limeä, jonka mehua olisi tarvittu keittoon. Inkivääriä ja sitruunaruohoa löytyi kaapista tahnana ja sitruksen makua lisäsin myös kaffirilimen lehdillä. Alkuperäisessä ohjeessa keittoon laitettiin mantelivoita. Sitäkään minulla ei ollut. Onneksi Hanna oli vinkannut reseptissään, että mantelivoin tilalla voi käyttää tahinia. En tiedä mitä mantelivoi olisi keitolle antanut, mutta tahinikin toimi! Lopputuloksena porkkana-bataattikeitto oli miedon tulinen ja pähkinäisen täyteläinen, melkein kermainen. 



porkkana-bataattikeitto, keitto, kasvisruoka, thai, arkiruoka



Keittoa jäi yksi annos lämmitettäväksi ja täytyykin todeta, että maku ei ainakaan huonontunut, kun keiton lämmitti. Alkuperäisessä  ohjeessa keiton kanssa tarjottiin thaimarinoitua tofua. Minulle ei tofua ollut, kun en oikein ole tottunut sitä syömään tai laittamaankaan. Skippasin tofun, ja päivän toisella aterialla pidettiin sitten parempaa huolta proteiinin saannista. Ehkä voisin Kasvikset ruokakirjan avulla yrittää opetella tofun käyttöä.

Kasvikset-kirja ottaa hienosti huomioon myös kaltaiseni ruuanlaittajat, jotka vasta opettelevat käyttämään kasvisproteiineja.  Kirjan alussa on lyhyt ABC kasviproteiineista ja myös kasvissyöjän ruokakomeron kulmakiviä on lueteltu. Samoja kulmakiviä on minunkin ruokakomerossani.



porkkana-bataattikeitto, keitto, kasvisruoka, thai, arkiruoka



Pidin myös siitä, että resepteissä oli annettu vinkkejä vaihtoehtoisista valmistustavoista ja raaka-aineista. Kaikkehan ei aina kaapista löydy. Myös gluteenittomat ja vegaaniset vaihtoehdot oli kerrottu. Olen seurannut jo monta vuotta Hannan soppa -blogia, joka  on Kasvikset ruokakirjan kirjoittajan Hanna Hurtan ruokablogi. Kiva, että blogista tuttu tyyli ja tunnelma on saatu painettuna sanana kansien väliin. Vaikka internet on suurin keittokirjani, pidän kovasti myös perinteisistä kirjoista. Hyvä ruokakirja kestää aikaa ja kulutusta. Uskon, että Kasvis tulee olemaan meillä käytetty kirja

Houkuttelevin kuvin kuvitettu kirja sai apukokitkin selaamaan Kasvikset-kirjaa, ja kasvisruokiin ennakkoluuloisemmin suhtautuva vanhempi apukokki löysi kirjasta monta reseptiä, jota voisi kuulemma kokeilla. Seuraavaksi meillä taitaa olla listalla kaurakeksit, jotka valmistetaan valkoisista pavuista. Ajatuksena oli, että keksejä voisi ottaa välipalaksi pitkänä koulupäivänä. Aika hienoa!



porkkana-bataattikeitto, keitto, kasvisruoka, thai, arkiruoka


Yhteistyö: Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta

4 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta postauksesta. Just näin keittokirjoja pitäisikin käyttää, hieman soveltaen oman maun ja jääkaapista löytyvien tarvikkeiden mukaan.
    Ihanaa joulun odotusta sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna viestistä ja mukavaa joulun odotusta myös sinne!

      Poista
  2. Oih, miten herkullisen näköinen keitto! Minäkin sovellan aina, yleensä meillä ei ole koskaan sopivia aineksia, joten jätän pois tai vaihdan aineksia mieleni mukaan. Usein tulee uusia kivoja makuelämyksiä! (Joskus menee pieleenkin.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Joskus menee pieleenkin joo. Ruuanlaitto on siinä mielessä leipomista armollisempaa, että rakenteessa tapahtuu harvoin mitään katastrofaalista ja makuun pystyy vaikuttaa joka käänteessä aika paljon. Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista