sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Mangosalaatti ja serranokinkkuun kääritty lohi

Onnistuin ostamaan kaupasta niin mehukkaan mangon, etten ole ikinä vastaavaa saanut kotimaassa. Ensimmäistä kertaa koskaan sain leikkattua hedelmästä täydellisen mallisia kuutioita. Mango on parhaillaan sesongissa, joten koita ihmeessä, onnistutko sinäkin ostamaan täydellisen mehukkaan hedelmän.


mangosalaatti, serranokinkku, lohi



Keväisen viikonlopun kunniaksi virittelin mangosta ja avokadosta salaatin, jonka kastikkeeseen hain jälleen kerran makuja thaimaalaisesta keittiöstä. Mangosalaatin kanssa tarjoilin serranoon kääräistyä lohta. Annoksen makumaailma risteili onnistuneesti Aasian ja Euroopan välillä. Suolaisen ja makean liitto on minun makuuni.



mangosalaatti, serranokinkku, lohi



*

Mangosalaattia ja serranokinkkuun kääritty lohipalanen
4 annosta

Mangosalaatti

rucolaa

mango
avokado
korianteria
suolapähkinöitä

Kastike

2 rkl mietoa öljyä
1 rkl kalakastiketta
1 tl seessamöljyä
limen mehu
puolikas punainen chili pieneksi pilkottuna
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
valkosipulin kynsi pieneksi pilkottuna

Aloita salaatin valmistaminen kastikkeesta. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita hyvin.

Pilko mango ja avokado pieniksi kuutioiksi. Lisää hedelmäkuutioiden sekaan pieneksi pilkottu korianteri. Kaada kastike hedelmäkuutioiden ja korianterin sekaan ja jätä jääkaappiin marinoitumaan.

Kokoa salaatti juuri ennen tarjoilua asettelemalla kastikkeessa marinoituneet hedelmät rucolan päälle. Lisää vielä suolapähkinät.

Serranokinkkuun kääritty lohi

4 annospalaa lohta
2-4 tl sambal oelek-tahnaa
tuoretta timjamia
4 serranokinkun siivua

Siveli kunkin lohipalasen päälle 1/2-1tl sambal oelek -tahnaa riippuen siitä miten tulisen ruuan ystävä olet. Laita muutama oksa tuoretta timjamia tahnalla maustetun lohipalan päälle ja kääräise koko komeus serranokinkku viipaleeseen. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia kala palasen koosta riippuen.  Leikkasin lohipalat pienestä sievästä kirjolohesta, ja se kypsyi ehkä vieläkin nopeammin. 

Nosta serraanoon kääräisty lohipalanen tarjolle mango-avokadosalaatin kanssa ja nautiskele hedelmäisen valkoviinin kera.

*

Me söimme mangosalaattia omalla porukalla, mutta se sopisi hyvin myös vierastarjottavaksi, sillä salaatin pystyy valmistelemaan ennakkoon. Itse asiassa, jos aika antaa myöden, salaatin kannattaa antaa makuuntua jääkaapissa joitakin tunteja. Tietysti rucola kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, ettei se pehmene liikaa. Ja luonnollisesti pähkinät voivat pehmetä, mutta nekin voi lisätä vasta tarjoiluvaiheessa.


mangosalaatti, serranokinkku, lohi



mangosalaatti, serranokinkku, lohi



Kalan kanssa meinasi taas käydä lätkästi. Kirjolohifile oli niin pieni ja sievä, että se kypsyi uunissa ihan tuossa tuokiossa. Vaikka kalan palasessa oli mittarikin kiinni, se meni lähes yli kypsäksi. Minä tykkään lohesta kun sisälämpötila on lähempänä 50 astetta, mutta miehelle kelpaa parhaiten noin 45 asteinen. Nyt mittari ehti kivuta 51 asteeseen. Kun laittaa ruokaa, ei pitäisi samaan aikaan puuhastella jotain muuta.

Jos et pidä kovin tulisesta ruuasta, kannattaa lohta mausta samba oelekilla vain hyvin maltillisesti. Minä taisin käyttää kokonaisen teelusikallisen per lohipala, mutta käytin tähän ruokaan purkin viimeiset tahnat, joten samba oelekini ei ollut enää kovin tulista. Samoin salaatin tulisuutta kannattaa säädellä oman mieltymyksen mukaan. Puolikaalla punaisella ei niin tulisella chilillä, salaatista tuli juuri sopivaa meikäläiseen makuun. En ole kovinkaan tulisen ruuan ystävä.


mangosalaatti, serranokinkku, lohi



Keväisen kepeä ja värikäs ruoka sointui todella kauniisti perjantaina töiden jälkeen hakemaani liljan oksiin. Lilja on yksi lempikukistani. Juuri tämän värisestä liljasta tuli mieleen tiikerinlilja, joita lapsena muistan mummulassa ja niillä nurkilla ihailleeni. Hauskaa oli, että kukkakauppiaallani oli myös kaunis lapsuusmuisto tiikerinliljoista ja lapsuuden kesistä mummulassa. Saman sukupolven ihmisillä on samanlaiset nostalgiset ja yhteiset  muistot.





Keväiseen viikonloppuun on mahtunut paljon puuhaa. Vanhemmalle apukokille haettiin uusi polkupyörä, joka on jo aikuisten kokoa. Minun pienellä tyttärelläni. Nuorempi kävi ratsastustunnilla ja estekilpailussa virittäytymässä tunnelmaan. Ehdimme lisäksi osallistua Liikuntajuhlaan Suomi 100 -teemalla. Lavalla oli esiintyjiä vauvoista vaareihin. Mahtavaa! Viikonlopun kruununa tapasimme pitkästä aikaa yllätysvierailulle pistäytyneet ystävät. Miten mukavaa, kun joku vielä pistäytyy yks-kaks yllättäen kylään! Talo elää tavallaan ja vieraat tulevat ajallaan. Soossiin lisättiin vettä ja suolaa ja pataan kuorittiin pari ylimääräistä perunaa. Ruokaa riitti ja saimme aikaiseksi oikein kunnon presyntymäpäivät, kun pakastimesta vielä kaiveltiin vähän herkkuja esiin. Näillä eväin tulevaan viikkoon!


mangosalaatti, serranokinkku, lohi


2 kommenttia:

  1. Oi minkä näköinen tuo mango. Hienoja ja herkullisia kuvia. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Tänä keväänä on käynyt onni mangojen kanssa. Olen onnistunut ostamaan tosi hyvälaatuisia ja hyvän kypsyisiä hedelmiä.

      Poista