keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Avokadoa sinapin, piparjuuren ja tillin kera

Minulle ei olisi ihan heti tullut mieleen maustaa avokado sinappikastikkeella ja tarjoilla se vielä kalan kanssa. On syitä miksi toiset on huippukokkeja! Avokadoa sinapin, piparjuuren ja tillin kera on jälleen Tommy Myllymäen Kasvikset-kirjan reseptejä. Kirjassa vinkattiin tarjoamaan lisäke kalan kanssa ja niinpä minä tein. Nostin avokadon kastikkeineen päivineen tarjolle kalapuikkojen kanssa, vaikka vähän epäillytti.






*

Avokadoa sinapin, piparjuuren ja tillin kera

4 annosta

3 pientä avokadoa
sitruunan mehu
1 dl leikattua tilliä
1 rkl piparjuuritahnaa
suolaa

sinappikastike

3 tl karkeaa sinappia
1 tl dijon sinappia
2 tl valkoviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä

Vatkaa sinapit, valkoviinietikka ja oliivöljy kastikkeeksi

Koverra avokadot kuoristaan ja leikkaa ne lohkoiksi. Purista avokadojen päälle sitruunanmehu. Sekoita piparjuuritahna ja tilli sinappikastikkeeseen ja kääntele sekaan myös avokadolohkot. Mausta suolalla. Anna makujen tasaantua hetken aikaa jääkaapissa ennen tarjoilua

*


Eipä olisi tullut näitä makuja yhdisteltyä ellen olisi lukenut reseptiä kirjasta, jonka monta reseptiä olen jo testannut. Ruotsalaisten makujen ja avokadon yhdistelmä ei ole kaikkein perinteisimpiä. Kalan kanssa yhdistelmä sopi yllättävän hyvin, ja toisaalta miksei olisi sopinut syödäänhän kalan kanssa usein sinappisia kastikkeita ja ovathan esimerkiksi sinappisilakat suurta herkkua.







Alkuperäisestä reseptistä poiketen käytin piparjuuritahnaa, koska tuoretta ei ollut saatavilla. Lisäsin myös sitruunanmehun, koska halusin avokadojen säilyttävän kauniin vihreän värinsä. Epäilin nimittäin, että lisäke ei yhdellä aterialla lopu. Sitruunanmehun lisäsin kuitenkin sillä tavalla varovasti leikkuulaudan päällä, että kulhon pohjalle ei jäänyt yhtään mehua. Tässä muunnelmassa on nimittäin ytyä jo muutoinkin. Kehottaisin kuitenkin mausteita ohjeen mukaan arkailematta reilulla kädellä.

Avokado-lisäkettä jäi sunnuntaipäivälliseltä parin ruokalusikallisen verran. Laitoin pienenkin määrän visusti talteen. Ylijäänyt avokadolisäke jalostui lounasleiväksi. Sivalsin ruisleivän päälle ohuen kerroksen voita, avokado-lisäkkeen ja palan naudan filettä, jota myös oli joltakin ruualta jäänyt yli. Ja tämä eväsleipä vasta hyvää oli! Sopii siis myös lihalle. En tiedä oliko se sitruunan lisäyksen ansiota, mutta avokadon väri säilyi kauniina seuraavaankin päivään.




Koska avokadosta on tullut laitettua syötävää jokusia kertoja, blogista löytyy entuudestaan reseptejä, joihin voit käyttää avokadoa. Toisiin enemmän, toisiin vähemmän:



4 kommenttia:

  1. Wau, kiitos vinkistä ja reseptistä. ainekset löytyisivät multakin, muttei tuoretta piparjuurta. Mutta ilmeisesti onnistui hyvin myös piparjuuritahnalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahnakin toimi mielestäni ihan hyvin. Kaupassa oli vain isoja piparjuuria tarjolla, enkä viitsinyt kokeiluerään ostaa sellaista.

      Poista
  2. Olen myös tehnyt tätä ihanuutta ja melkein puolet kirjan resepteistä. Tosi yksinkertaisia ja nopeita kaikki. Kekseliäs mies.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että sinäkin olet innostunut näistä resepteistä. Mulla on vielä iso osa kokkaamatta, kun täytyy odotella satokausia. Yhteenkään reseptiin, jonka olen tähän mennessä testannut, en ole pettynyt.

      Poista