keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Dákos kikherneillä - korpuistakin voi saada aikaiseksi herkkua

Kuluneet viikot ovat olleen taivaallista aikaa ruoka-intoilijalle tv-ohjelmien suhteen. Ruoka- ja matkailuohjelman yhdistelmä uppoaa meikäläiseen. Ottolenghi matkailee ja kokkailee Välimerellä. Hän on jo käynyt Korsikalla, Mallorcalla ja Kreetalla. Vielä  on jäljellä Sardinia. Saas nähdä mitä Ottolenghin Sardiniasta jää Viikonloppukokin repertuaariin. Kreetalta poimin reseptin Dákoksesta, kreetalaisesta leipäpaistoksesta, jota on vahvistettu kikherneillä. Ottolenghi käytti kuivattuja kikherneitä, mutta minä tein ruuan säilykkeistä. Eikä minulla luonnollisestikaan ollut käytössäni kreetalaista leipää, mutta ruotsalaisilla korpuilla pärjäsi ihan mukavasti. Idea Ottolenghiltä, toteutus Viikonloppukokilta:




dákos, kikherne, täysjyväkorput, kasvisruoka, feta



*

Dákos kikherneillä


100 g täysjyvä korppuja

1 dl vettä
0,75 dl oliiviöljyä
1 rkl seessamöljyä
0,5 dl punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

4 kypsää tomaattia
sitruunan mehu
1 rkl sokeria
punasipuli
2 valkosipulin kynttä
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

1 tl paprikajauhetta
2 tl jeeraa
2 tl kanelia
1 tl kurkumaa
nokare voita
loraus oliiviöljyä
2 tlk (á 290 g) kikherneitä

150 g fetaa
tuoretta basilikaa

Pieni korppuja hieman pienemmäksi ja asettele uunivuokan pohjalle. Yhdistä vesi, öljyt ja punaviinietikka. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Valele nestettä korppujen päälle, jolloin ne "heräävät henkiin".

Pilko tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna myös sipulit. Mausta tomaatti-sipuliseos sokerilla, sitruunamehulla ja oliiviöljyllä. Pyöräytä myllystä myös hieman mustapippuria ja suolaa seokseen.

Laita paistinpannulle tilkaa oliiviöljyä ja nokare voita. Lisää mausteet ja kikherneet pannulle. Kuumenna hyvin sekoittaen niin, että herneet saavat maustetta pintaansa. Paista kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua.

Laita maustetut kikherneet uunivuokaan korppujen päälle. Lusikoi myös tomaatti-sipuliseos uunivuokaan. Murustele feta paistoksen päälle. Asettele myös tuoreet basilikan lehdet vuokaan.

Paista 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Tarjoa pääruokana sellaisenaan tai kasvislisäkkeenä esimerkiksi kanan tai kalan kanssa.

*



Nythän on tunnustettava, etten ole koskaan käynyt Kreetalla. Enkä siis koskaan ole syönyt kreetalaista ruokaa. Olen täysin sen varassa, mitä telkkarisarjasta jäi käteen. En taida uskaltaa väittää kokanneeni juurikin kreetalaista sapuskaa,  mutta hyvää ruoka kyllä oli, ja välimerelliseksi minä uskaltaisin sitä kuvailla. Ottoleghi kuvaili kreetalaisen leivän pähkinäistä makua, koska minulla oli käytettävissäni ruotsalaisia korppuja, joissa ei pähkinäistä aromia ollut, lisäsin öljyseokseen hieman seessam-öljyä luomaan pähkinäistä makua.



dákos, kikherne, täysjyväkorput, kasvisruoka, feta



Paistos käy ruuaksi ihan sellaisenaan, mutta sitä voi syödä myös lisukkeena. Olen huomannut, että ei tämä yritys lisätä kasvisruokien määrää tässä perheessä ihan tuhoon tuomittu ole. Dákos kikherneillä oli tosi kaunis ruoka etenkin ennen uunia, niinkuin kuvastakin näkyy. Hyvääkin ruoka oli ja ainakin aikuisille se maistui. Lapsille ei tosin dákosia tarjottukaan, koska he olivat mummin lihapatojen ääressä. Minä pidin ruuasta kuitenkin niin paljon, että täytyy tehdä uudelleen ja testata mitä mieltä perheen ruokakriitikot ovat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti