lauantai 27. elokuuta 2016

Tarte tatin - ei omenoista vaan kanttarelleista


Olipa onni, että facebookin uutisvirtaan ilmestyi Pata porisee -blogin suolainen tarte tatin, joka valmistetaan kanttarelleista, sipulista ja vuohenjuustosta. Myös minä olen sitä mieltä, että tästä ei sienipiirakka enää parane. Ei minulla ollut aikomustakaan tehdä sienipiirakkaa, mutta kun ohje sattui silmiini, niin päätin kokeilla. Raaka-aineet sattuivat löytymään kaapista, sillä oli varannut vuohenjuustoa sunnuntaille punajuurilisäkettä varten. Sipulia kaapissa on aina ja sieniäkin tähän aikaan vuodesta. Torttutaikinalevyt, täytyy tunnustaa, olivat viime jouluisia.






Viikonloppukokkia voi monien muiden blogien tapaan seurata facebookissa. Tykkäämällä Viikonloppukokista saat ilmoituksen uutisvirtaasi uudesta päivityksestä. Joskus voi natsata kuten minulla tämän sienipiirakan kanssa, että eetteriin pompahtava resepti on kokeilemisen arvoinen ihan heti. Noudatin melko tarkasti alkuperäistä ohjetta, joka löytyy täältä.




 

*

Tarte tatin kanttarelleista ja vuohenjuustosta



pari kourallista kanttarelleja
pari piehenhköä sipulia
nokare voita
loraus rypsiöljyä
2 rkl fariinisokeria
2 rkl punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
n 30 g pehmeää levittyvää vuohenjuustoa
4 siivua vuohenjuustoa pötköstä
2 torttutaikinalevyä
persiljaa
timjamia

Nosta torttutaikinalevyt sulamaan.

Puhdista ja viipaloi sienet. Valitse paistinpannu, jonka voit laittaa myös uuniin. Kiehauta sienet valurautapannulla omassa nesteessään ja siirrä lautaselle odottamaan. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Kuullota sipulia voi-öljyseoksessa paistinpannulla miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää sokeri ja punaviinietikka. Anna sipulien vielä karamellisoitua.

Sillä aikaa kun sipulit karamellisoituvat kaulitse taikinalevyt ympyränmuotoon paistinpannun kokoiseksi. Minun ikivanha valurautapannuni halkaisija on 23 cm ja kaksi torttutaikinalevyä oli siihen oikein hyvä määrä taikinaa.

Levitä pehmeää vuohenjuustoa taikinan pintaan. Lisää sienet paistinpannulle karamellisoituneiden sipuleiden päälle ja sekoita täyte hyvin. Nosta taikinalevy täytteiden päälle vuohenjuustopuoli täytteiden päälle. Tiivistä taikina reunoilta kauniisti alaspäin, mutta varo polttamasta sormiasi.

Pistele piirakkaan haarukalla reikiä ja nosta paistinpannu 225 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Kun pohja alkaa olla lähes kypsä ota pannu uunista ja kumoa piirakka leivinpaperille uunipellille. Laita päälle vuohenjuustotangosta leikatut palat ja nosta uuniin vielä hetkiseksi.

Anna jäähtyä muutama minuutti ja tarjoile yrteillä koristeltuna vaikkapa iltateellä.

*




Jos et pidä suolaisen ja makean yhdistelmästä, en suosittele kokeilemaan ohjetta. Minä pidän ja pidän myös karamellisoituneen sipulin mausta, johon punaviinietikka toi mukavasti happoisuutta. Suolainen vuohenjuusto teki piirakasta täydellisen. Minua jäi harmittamaan, että en laittanut enempää kanttarellejä piirakkaan. Sieni ei maistunut kovinkaan voimakkaasti. Täytyy tunnustaa, että nuukailin vähän sienten kanssa, sillä ainakaan tänään en ehdi metsään uusia hakemaan. Eikä tuonne myrskytuuleen olisi oiken kiva mennäkään. Haaveissa on vielä kanttarellirisotto. Piirakka on aika tuhti, ja minullakin jäi reilusti yli puolet syömättä, mutta en ollenkaan epäile, etteikö se katoa jääkaapista viimeistään, kun mies palaa työreissulta kotiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti