lauantai 16. tammikuuta 2016

Salaattia paahdetusta punajuuresta ja kylmäsavulohesta

Punajuuri on kalan kanssa aivan loistavan makuista. Erityisesti se sopii mielestäni savukalan kanssa. Luottoyhdistelmäni on tehdä salaattia punajuuresta ja savukalasta, usein kylmäsavulohesta. Salaatti itsestään on nopea tehdä, mutta punajuurien kypsentämiseen kuluu aikaa. Toisaalta punajuurien kypsentäminen ei vaadi aktiivista kokkailua, vaan sillä aikaa kun punajuuret kiehuvat kattilassa tai paahtuvat uunissa, voi tehdä jotain muuta.







*

Salaattia paahdetuista punajuurista ja kylmäsavulohesta


4 pientä punajuurta
oliiviöljyä
punaviinietikkaa
suola
timjami
vaahterasiirappia

salaattia
kylmäsavulohta
fetajuustoa

Vinegretti

pieni punasipuli
2 rkl punaviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Kuori ja lohko punajuuri. Ripottele päälle hieman oliiviöljyä, punaviinietikkaa ja vaahterasiirappia. Mausta lohkot suolalla ja timjamilla. Laita lohkot 200 asteiseen uuniin paahtumaan noin puoleksi tunniksi tai kunnes ne ovat kypsiä.

Valmista vinegretti pilkkomalla punasipuli veitsellä niin pieniksi kuin suinkin saat. Lisää punaviinietikka ja muut aineet ja laita tekeytymään jääkaappiin.

Kun punajuuret ovat kypsiä. Revi lautaselle mieleistäsi salaattia. Laita päälle kylmäsavulohta ja uunissa paahdettuja punajuuren lohkoja ja fetajuusto murusia. Valele vinegrettiä salaatin päälle ja nautiskele.

*


Ruokaisa salaatti on mitä parhain tapa aloittaa viikonlopun vietto. Meilläkin salaattia syötiin iltapalaksi perjantaina. Lapsille maistui enemmän pizza, jossa mainitsemisen arvoista on se, että se oli puoliksi itse tehty. Tortillalettujen päälle rakennettiin pizza ketsupista, jauhelihasta, sipulista, suppilovahveroista ja tietysti juustoraasteesta. Ihan hyvin 6- ja 9-vuotiailta 5 km hiihtolenkin päälle. Kevyemmän tammikuun nimissä aikuisten oli tyytyminen salaattiin. Vähän lämpimät punajuuret tekevät salaatista mielestäni ruokaisamman oloisen. Ehkä juustonkin olisi voinut murustella uuniin punajuurien päälle kypsymisen loppuvaiheessa, mutta salaatti toimi ihan hyvin näinkin.

Talviset säät näyttäisivät suosivan ulkoilua. Aurinko ei ole näin tammikuun puolessa välissäkään kovin kauaa kovin korkealla. Taivaan ja maiseman se värjää kyllä kauniisti. Joku ihaili tänään maisemaa taivaalta käsin liitovarjolla. Minä tukevasti maasta sukset jalassa.

"Hyvä on hiihtäjän hiihdellä,
 kun hanki on hohtava, 
kun taivas kirkasna kaareutuu..."












2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, pitääpä testata punajuuri+savukalakomboa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä pidän punajuuresta niin paljon, että laitan sitä usein kalankin kanssa. Parhaiten se sopii mielestäni savukalan kanssa, erityisesti vähän rasvaisempien lohikalojen. Kun olet testannut, kerrothan mitä pidit?

      Poista