maanantai 7. syyskuuta 2015

Kesäkurpitsakakku

Kesäkurpitsasta on moneksi. Ajatus siitä, että raaka-aine, jota yleensä käytetään suolaisena, taipuu myös makeaan, on kiehtova. Muutama viikko sitten keittelin fenkolista hilloketta. Fenkoli taipui hyvin makeaksi hillokkeeksi. Nyt tuli todistettua, että kesäkurpitsakin taipuu ja mehevöittää hyvin makean leivonnaisen.





*

Kesäkurpitsakakku


3 munaa
2 dl sokeria
1 dl muscovadosokeria

2,5 dl vehnäjauho
1,5 dl mantelijauho
1 tl sooda
1 tl leivinjauhe
1 rkl vanilijasokeria
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa

300 g kesäkurpitsaa raastettuna

1 dl rypsiöljyä

Kuorrute
50 g voita
150 g olympia sulatejuustoa
150 g tomusokeria

Koristeluun
kurpitsansiemeniä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele ja korppujauhota iso irtopohjavuoka (käytin 26 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Lisää jauhot ja niihin sekoitetut kohotusaineet ja mausteet taikinaan. Lisää myös öljy ja kurpitsaraaste. Paista kakkua uunissa noin 20-30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä rauhassa.

Valmista kuorrute sekoittamalla pehmeää voita, sulatejuustoa ja tomusokeria. Kuorruta jäähtynyt kakku ja koristele kurpitsansiemenillä.

*

Kesäkurpitsakakussa on haastaja perinteiselle porkkanakakulle, jonka ohjetta mukaillen leivoin kakkuni. Mantelijauhot ja raastettu kesäkurpitsa tekevät kakusta tosi mehevän. Jatkossa vähennän sokerin määrää. Arvelutti kuitenkin tuleeko vähemmällä määrällä makeaa. Porkkanakakussahan porkkana tuo makeutta, mutta kesäkurpitsa ei ole makea. Muscovadosta tulee omanlaisensa aromi kakkuun, mutta tässä olisi voinut toimia paremmin ihan tavallinen kidesokeri. Muscovado nimittäin värjää koko taikinan aika tummaksi ja sen vuoksi kesäkurpitsan vihreät pilkahdukset eivät erotu kakusta kovinkaan hyvin.










Leipomisen lisäksi bongailin sunnuntaina perhosia. Meillä on pihassa valtavat määrät neitoperhosia. Ne ovat mukavia kuvattavia. Neidot lentelevät rauhallisen arvokkaasti ja pysähtyilevät pitkiksi ajoiksi kuvattaviksi. Toivottavasti vielä riittää aurinkoisia päivä perhosille lenneltäväksi.




2 kommenttia:

  1. Olipa hyvännäköistä kakkua! Täälläkin olisi kesäkurpitsat odottamassa leivonta- tai ruoanlaittoinspiraatiota. Olisiko vinkata lisää hyviä reseptejä ko. raaka-aineesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ekaa kertaa koitin käyttää kesäkurpitsaa makeaan leivontaan, joten kesäkurpitsareseptini liittyvät ruuanlaittoon. Ihan ässä on kesäkurpitsa-piparjuurikeittoa. http://viikonloppukokki.blogspot.fi/2014/08/loppukesan-juttuja-ja-keittoa.html

      Poista