torstai 27. elokuuta 2015

Karitsan sisäfilettä punaviinikastikkeella perunafenkolipaistoksen kera

Vihdoin on aikaa istahtaa alas ja kirjoittaa viime lauantaisesta pääruuasta. Illallisella oli tosiaan tavoitteena lakritsainen aromi läpi menun. Jälkiruoka oli tietysti kaikkein lakritsaisin, mutta kyllä minä pääruokaakin sain aniksesta ja fenkolista lakritsaista aromia. Tai lihan valmistushan ei ollut minun heiniäni. Esitin vain lakritsaisen toiveen.











*

Karitsan sisäfile ja peruna-fenkolipaistos


500 g karitsan sisäfileitä

marinadi:

rypsi- ja oliiviöljyä
valkoviinietikkaa
hunajaa
3 valkosipulin kynttä
anista
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria

paistamiseen
voi-öljyseosta

Peruna-fenkolipaistos

5 pientä keitettyä perunaa
fenkoli
sipuli

öljyä freesaukseen

1 dl kermaa
1 muna
100 g goudaa raasteena
suolaa
ripaus valkopippuria

voita vuuan voiteluun

Valmista marinadi ja laita liha marinoitumaan hyvissä ajoin. Liha voi marinoitua jopa yön yli.

Aloita peruna-fenkolivuokan valmistaminen leikkaamalla fenkolin kovat osat pois. Pilko fenkoli ja sipuli ohuiksi suikaleiksi ja freesaa ne paistinpannulla kevyesti. Pilko myös keitetyt perunat.

Lado kasvikset varovasti voideltuun vuokaan. Kaada päälle suolalla ja valkopippurilla maustettu kerma-muna-juusto -seos.

Paista 200 asteisessa uunissa vartin verran tai kunnes juusto-seos on saanut mukavasti väriä.

Karitsan sisäfilee kypsyy pannulla niin nopeasti, että sitä ei kannata alkaa paistamaan kovin paljon aikaisemmin kuin vuoka on valmista. Mediumiksi kypsennetyn fileen sisälämpötila on 55 astetta tai hieman alle.

Anna sekä lihan että paistoksen vetäytyä muutama minuutti ennen tarjoamista ja nauttimista.
*


Lauantai-illallisen valmistamiseen kuluu runsaasti aikaa. Siksi joskus, kuten viime lauantainakin kävi niin, että voimat loppuvat siihen paikkaan, kun olisi pitänyt valmistaa kastike. Punaviinikastike valmistui purkista. Ihan kelvollista sekin. Sitä paitsi meillä ei ollut jääkaapissa oikein mitään mistä olisin voinut keitellä makulientä, ei edes porkkanaa, vaikka yleensä sitä on kaapissa aina.

Lihassa oli hennon aniksinen aromi. Anista olisi voinut laittaa marinadiin ehkä hieman enemmänkin, mutta on parempi aloittaa varovasti. Tai ehkä marinadiin olisi tarvittu niitä fenkolinsiemeniä, joita maustakaapissa ei ollutkaan.







Peruna-fenkolipaistoksen voi varmasti tehdä myös kypsentämättömistä perunoista. Silloin kannattaa varata ainakin enemmän aikaa ruuan kypsymiseen ja luultavasti myös nestettä tarvitaan enemmän. Meillä apukokkien ruualta jäi keitettyjä perunoita, jotka sitten hyödynnettiin heti samana iltana aikuisille. Lapsillekin karitsanliha maistuu oikein mainiosti.







Pääruoka on nyt muistiin kirjattu tänne blogiin ja ehkä tämän kokeilun tuloksena saamme rohkeutta alkaa maustamaan karitsaa useammin myös muilla mausteilla kuin pelkästään timjamilla ja rosmariinilla.

Kotipihassa ei pääse nauttimaan ihan niin komeista auringonlaskuista kuin veneellä, joten tähän loppuun laitankin muutaman kuvan, niin ikään viime viikonloppuna, veneellä kuvatuista auringonlaskusta. Kaunista on.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti