lauantai 5. huhtikuuta 2014

Salaatilla alkaa viikonloppu!


Huhtikuu kuluu meidän perheessä juhlaviikkojen merkeissä; lasten synttäreitä juhlitaan erilaisin kokoonpanoin moneen eri otteeseen ja usein, kuten tänäkin vuonna, pääsiäinenkin osuu huhtikuulle. Siis hauskaa huhtikuuta ja hyvää viikonloppua!

Huhtikuun ensimmäinen perjantai jääkin aikakirjoihin perjantaina, jolloin selkäranka katkesi vuonna 2014. Alkuvuosi on kulunut terveellisissä merkeissä. Ruoka on lauantaita ja sunnuntaita lukuunottamatta ollut kevyttä ja terveellistä, eikä alkoholiakaan ole juuri kulutettu tipattoman tammikuun jälkeenkään lukuunottamatta lauantai illallisten viiniä. 

Perjaintainen salaatti ei ole kaloriton, eikä kovin kevyt, mutta sitäkin herkullisempi. Juoksulenkin (lapset pyöräilivät aikuisten juostessa liki 10 km) ja saunan jälkeen nautittuna herkullinen salaatti suorastaan huutaa tilkan valkoviiniä kaverikseen.






*
Sharon-vuohenjuustosalaatti ja dukkah

Dukkah-mauste

2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl pistaaseja
2 rkl kuorittuja manteleita
2 tl jauhettua korianteria
1 tl chilijauhetta
2 tl jeeraa
1 rkl seessaminsiemeniä

Paahda mausteita seessaminsiemeniä lukuunottamatta paistinpannulla noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat väriä ja niistä irtoaa tuoksua. Laita ainekset tehosekoittimeen ja jauha rouheeksi. Paahda lopuksi seessaminsiemenet ja lisää mausteseokseen.

Salaatti

2 sharonhedelmää
25 g voita
2 rkl ruokosokeria
dukkah-mausteseosta
sormisuolaa
salaattia
vuohenjuustoa
pekaanipähkinöitä
lehtipersiljaa

Appelsiinivinegretti

sitruunan mehu
appelsiinin mehu
oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
suolaa

Valmista vinegretti. Purista sitrushedelmistä mehu ja sekoita öljy, hunaja ja suola joukkoon. Huuhtele sharonit ja poista kannat. Lohko hedelmät koon mukaan 6-8 palaan. Kuumenna voi ja sokeri paistinpannussa. Paahda seosta muutama minuutti sekoittaen, kunnes siitä tulee kinuskin väristä. Paista sharoneja karamellissa molemmin puolin, kunnes pinta saa väriä. Nosta hedelmät lautaselle jäähtymään. Pyörittele dukkah-seoksessa ja ripottele päälle suolaa.

Revi salaatti kulhoon ja pirskottele päälle vinegrettiä. Lisää vuohenjuusto, pähkinät ja sharonlohkot sekä persilja ja tarjoile.

*

Ohjeen mukaan valmistettuna dukkahia tulee reilu satsi. Paahdettu mausteseos säilyy jääkaapissa muutamia päiviä. Se sopii loistavasti maustamaan esimerkiksi perunoita, ja meillä onkin tarkoitus syödä loppu mausteseos perunoiden kanssa sunnuntaina. 

Alkuperäinen resepti on Gloriassa 1/2014. Siinä suositellaan käytettäväksi pehmeää tuhkattua vuohenjuustoa. Minä en kaupasta saanut sellaista, joten käytin ihan vain Sainte Maure -juustoa. Lehtipersiljaakaan ei ollut saatavilla, mutta kaapissa sattui olemaan tavallista persiljaa, joten käytin sitä. Mieluusti olisinkin käyttänyt voimakkaamman makuista juustoa, vaikka kyllä salaatti toimi vähän pliisummankin juuston kanssa. 

Salaatti on sekoitus suolaista ja makeaa. Ruokosokeri on minulle aika uusi tuttavuus, ja olenkin aivan ihastunut sen käyttöön etenkin ruuanlaitossa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti