torstai 20. maaliskuuta 2014

Vuorossa timjami

Jos edellisen viikonlopun maku oli rosmariini, niin viime viikonloppuna maku oli ehdottomasti timjami. Se on yksi lempiyrteistäni ja varsin monikäyttöinen.

Timjami on kotoisin Välimeren ympäristöstä ja siksi käytänkin useimmiten välimerellisten ruokien maustamiseen. Mielestäni se sopii loistavasti niin lihalla kuin kalallekin, ja tietysti kasviksille. Aika harvoin näin talvisaikaan tulee hankittua tuoretta yrttiä, mutta näköjään nyt on tullut tavaksi hankkia viikonlopuksi jotain yrttiä, jota sitten käytetään useampiin ruokiin. 




Kuva lainattu Järvikylän yrteiltä



Ruuanlaitossa tuore timjami kestää hyvin kypsentämistä ja se voidaankin lisätä ruokaan jo varhaisessa vaiheessa. Niin tuoreena kuin kuivattunakin timjami on melko voimakkaan makuinen yrtti, joten sen käytössä maltti on valttia.

Timjamissa on huumaavan aromaattinen tuoksu. Lenkkipolkuni varrella eräässä kohdassa tuoksuu timjami. Menneinä aikoina tuolla paikalla on ollut kartanon puutarha. Luonnonvaraisena timjamin ei pitäisi näillä leveysasteilla menestyä. Tuoksun aiheuttaja saattaa pikemminkin olla nurmiajuruoho tai kangasajuruoho, jotka ovat timjamin sukulaiskasveja. Ehkä pitäisi poiketa polulta metsään tutkimaan asiaa, mutta juuri sillä kohdalla lenkki on yleensä hyvässä vauhdissa, että meinaamiseksi on jäänyt. Ehkä ensi kesänä hyppään polulta sivuun, kangasajuruoho on nimittäin melko harvinaisesta lajista. Nurmiajuruoho on viljelyjäänteenä tyypillisempi ja ehkä paikan historian tietäen sopisi kuvaan paremmin.

Mietin mihin kaikkeen timjamia viikonloppuna käytin. Listasta tuli aika pitkä. Timjamia oli viikonloppuna sinisimpukoissa, juustofonduessa, lohessa parmankinkulla, fenkolihöystössä ja marinoiduissa punajuurissa, joita tarjosin poronkäristyksen ja muusin lisäkkeenä. Lyhyempi lista olisi tullut niistä ruuista, joissa sitä ei käytetty.

No, jospa tässä on sitten samalla tullut hoidettua hengitysteitä, elvytetty verenkiertoa, aktivoitu tietoista mieltä sekä lisätty rohkeutta, sillä tällaisiä vaikutuksia timjamilla on perinteisesti ajateltu olevan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti