sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Paistettua ankanrintaa glögi-portviinikastikkeella pyhäinpäivän illallisella

Tämä pyhäinpäivän jälkeinen päivä ei tunnu valkenevan ollenkaan. Aamusta oli niin pimeää, että yö ja uni vain tuntuivat jatkuvan ja jatkuvan. Pian aamukahvin jälkeen sytyttelin uudet kynttilät ulos lyhtyihin. Pikku hiljaa alan odottaa iltaa, että voi sytyttää tulen takkaan ja lisää kynttilöitä. Bloggarin näkökulmasta pimeys tuo haastetta harrastukseen. Kehnolla valolla on vaikeampaa kuvata. 


Pyhäinpäivän menu


*


Paistettua ankanrintaa glögi-portviinikastikkeella ja lehtikaali-papupaistosta

Kanelista leipäjuustoa ja lakkoja

*








Eilinen illallinen oli syksyinen. Mauissa oli jo vähän jouluakin.Vai mitä olette mieltä? Illallisen onnistunein osa oli mielestäni kastike, joka syntyi vähän vahingossa. Olin unohtanut miettiä koko kastikkeen ja idean sain kattilan pohjalle jääneen glögitilkan ansioista. Olin ottanut talteen myös lihakeittoa varten keitetyn lihan ylimääräisen liemen. Portviinipullokin on ollut niin kauan auki, ettei se kelpaa enää juotavaksi. Alkaa kuulostaa aikamoiselta nuukailulta, mutta nuukailu kannatti. Kastikkeesta tuli tosi hyvää. Glögin marjaisa maku sopi ankalle loistavasti. Aikuisten illallisen alkupala kelpasi vanhemmalle apukokille iltapalaksi. Mukavaa, kun jälkikasvussakin on kulinaristin vikaa. Nuorempi söi vain vähän luonnonjugurttia. Kahdet peräkkäiset Halloween-pippalot olivat täyttäneet vatsan.



*

Ankanrinta ja glögi-portviinikastike


1/2-1 ankanrinta per ruokailija

kastike

3 dl lihalientä
0,5 dl glögiä

2 rkl portviiniä

0,5 dl kermaa
maizenaa suurustamiseen

1 rkl voita

Nosta ankat hyvissa ajoin pöydälle. Leikkaa ristiviillot ankanrinnan rasvaan. Laita ankat kylmälle pannulle rasvapuoli alaspäin. Kun enin rasva on irronnut, käännä lihat. Laita lihat folioon ja työnnä lihamittari paksuimpaan kohtaa. Laita lihat 200 asteiseen uuniin kunnes ne ovat 51 asteisia. Anna vetäytyä hetki ennen leikkaamista.

Valmista kastike keittämällä voimakkasti kokoon lihalientä ja glögiä. Kun liemestä on noin puolet jäljellä lisää portviini ja kiehauta. Lisää maizenaa kermaan, ja suurusta kastike mieleisesi vahvuiseksi. Kiillota kastike vielä nokareella voita.

Lehtikaali-papupaistos

rasia haricot-papuja
suolaa

tilkka öljyä

2 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
lehtikaalipuntti

suolaa
mustapippuria

paahdettuja seessaminsiemeniä

Esikäsittele pavut taittamalla kuivat ja nahkeat päät pois. Keitä perattuja papuja pienessä suolalla maustetussa vesitilkassa muutama minuutti. Valuta vesi pois.

Hienonna sipulit pieneksi ja kuullota niitä tilkassa öljyä. Lisää pannulle lehtikaali ja kuullottele vähän aikaa. Kun kaali on kypsynyt, lisää pannulle vielä keitetyt pavut ja paahdetut seessaminsiemenet.

*







Ankalle on mielestäni vaikea keksiä lisuketta. Peruna sopii hyvin samoin risotto, mutta sen valmistaminen on kovatöistä. Ankan maku ei ole kovin voimakas, joten liian voimakkaita lisukkeita pitää välttää. Lehtikaali-papupaistos sopi ankan kanssa hyvin yhteen. Seessaminsiemenistä tuli paahteisuutta ja vähän tekstuuria ruokaan. Mikähän siinä on, että seessaminsiemeniä tulee juuri nyt lisättyä melkein joka paikkaan.









Ensimmäistä kertaa käytin lehtikaalina Järvikylän tuotetta. Se oli siinä mielessä miellyttävää, että kaalin lehtiruoti oli tosi ohut. Sitä ei tarvinnut poistaa ollenkaan. Hauska vinkki on muuten tehdä lehtikaalista sipsejä. Kaali kypsyi paistinpannulla tosi nopeasti. Onneksi osasin varautua, sillä epäonninen sipsi-kokeilu oli muistissani. Ruoka taisi olla oikein proteiinipommi: lihaa, papuja, siemeniä ja kaalia.



Näin sunnuntai-iltapäivästä voi todeta, että takana on mukava viikonloppu. Sopivassa suhteessa työtä ja touhua, lepoa ja rentoutumista, arkea ja juhlaa. Vielä on palanen synttärikakkua jäljellä ja muutama tunti viikonloppua. Siitä on otettava kaikki irti!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti