lauantai 31. lokakuuta 2015

Sankarin simpukat ja muita synttärijuttuja

Tänä vuonna syntymäpäiväni oli oikea herkkupäivä. Sushi-lounas työkavereiden kanssa täytti vatsan niin, että seuraava nautittu ateria oli iltapalaksi valmistetut simpukat siiderissä. Jälkiruuaksi herkuteltiin apukokkien valmistamalla kakulla. 






*

Sankarin simpukat


kilo sinisimpukoita

1 rkl voita
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
varsisellerin varsi
puolikas punainen chili
1/2 omena
1 tl sokeria
ripaus suolaa

2 dl kuivaa omena siideriä

puntti lehtipersiljaa

Esikäsittele simpukat pesemällä ne hyvin ja poistamalla "parta". Heitä pois simpukat, jotka eivät sulkeudu tai joiden kuori on vaurioitunut.

Laita kasariin voita ja kuullota voissa hienoksi pienitty sipuli ja valkosipulin kynsi. Lisää joukkoon kuulottumaan myös pilkottu sellerin varsi, chili ja omena. Mausta sokerilla ja ripauksella suolaa. Kaada kasvisten päälle siideri ja keitä kiehuvaksi. Lisää liemeen esikäsitellyt simpukat ja anna hautua kannellisessa kasarissa pari minuuttia. Ravista ja anna hautua vielä minuutti pari. 

Koristele simpukat lehtipersiljalla ja nauti tuoreen leivän kera. Jos kasarissa on kiinni olevia simpukoita, jätä ne syömättä.

*
















Sinisimpukat siiderissä on melko nopea herkku. Ja huokeakin. Monet pitävät simpukoita kalliina, mutta sitä ne eivät itse asiassa ole, kilohinta vaihtelee yleensä 6-8€ välillä. Meidän neljän hengen perhe tulee kylläiseksi kilosta, kun lisänä on patonkia. Aina on kilon pussukassa muutama simpukka, jotka eivät esikäsittelyssä mene kiinni tai ovat kiinni keittämisen jälkeen. Näiden kanssa ei kannata ottaa riskiä ruokamyrkytyksestä. On parempi jättää ne syömättä. Meillä oli tällä kertaa 3 simpukkaa, jotka heitettiin pois.













Simpukoista ja synttäreistä olikin mukava siirtyä viikonlopun viettoon. Tänä viikonloppuna puolet perheestä on viettänyt Halloweenia ja puolet pyhäinpäivää. Halloweenin viettäjät ovat pippaloineet naamiaisissa ja syntymäpäivillä ja pyhäinpäivää viettäjät pihahommissa haravoiden. Ulkoilun jälkeen maistuukin sauna, takkatuli ja lauantai-illan herkut. Niistä lisää lähiaikoina.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti