lauantai 17. lokakuuta 2015

Kreikkalainen leipä on lämmittävä syksyinen iltapala

Kreikkalaisen leivän resepti lienee alunperin Valion reseptejä. Niin päättelin, kun kansiosta kaivettua reseptiä rupesin lukemaan. Kreikkalainen leipä menee vähän samaan sarjaan kuin peltipiirakka. Nostalgiaruokaa molemmat. Peltipiirakka on minulta vielä tekemättä. Tosin kaupunkilomalla Jyväskylässä maistelin erinomaista piirakkaa, jonka täytteessä oli perinteisen jauhelihan ja riisin lisäksi pinaattia. Lihapiirakan lisäksi myös kalapiirakka kiinnostaa. Peltipiirakkahuumasta huolimatta päädyin toisenlaiseen leivonnaiseen. Kreikkalaiseen leipä on täytteineen mukavan tuhtia, mutta silti kevyenoloista. Täytteeseen ei tule lihaa, joten se sopii kasvissyöjällekin tarjottavaksi.








*

Kreikkalainen leipä


3 dl maustamatonta jugurttia
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
8 dl hiivaleipäjauhoja
1,5 pss kuivahiivaa (tai 50 g tuoretta hiivaa)
50 g voita sulatettuna
2 kananmunaa

täyte
sipuli
hieman öljyä
vihreä paprika
3 keitettyä kananmunaa
290 g fetaa
2 dl kivettömiä mustia oliiveja
1 dl hienonnettua persilijaa
1 rkl oreganoa
mustapippuria

voiteluun maitoa 

pinnalle unikonsiemeniä

Lämmitä jugurtti 42 asteiseksi (jos käytät kuivahiivaa). Lisää sokeri ja hunaja. Lisää osa jauhoista johon on sekoitettu kuivahiiva. sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot, sulatettu ja jäähtynyt voi sekä kananmunat. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna nousta lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Valmista täyte. Pilko sipuli ja kuullota se pienessä öljy tilkassa. Nosta sipuli jäähtymään. Pilko pieneksi myös paprika, oliivit ja feta. Hienonna myös persilja ja keitetty kananmuna pieneksi. Yhdistä täytteen ainekset ja mausta täyte mustapippurilla ja oreganolla. Suolaa et todennäköisesti tarvitse, sitä tulee oliivista ja juustosta.

Kaada kohonnut taikina leivinlaudalle ja pöydälle. Vaivaa taikina hyvin. Kauli taikina 30 x 50 kokoiseksi levyksi. Levitä täyte levylle ja rullaa levy kääretortun tavoin tavoin, jätä sauna alle. Käännä rulla pyöreäksi renkaaksi tai hevosenkengän muotoon. Anna leivän nousta viellä vähän aikaa liinan alla. Voitele leiä maidolla ja ripottele päälle unikonsiemeniä. 

Paista leipää noin 1/2 tuntia 200 asteisessa uunissa. Jos leipä alkaa tummua liikaa, peitä se leivinpaperilla paiston loppuajaksi. 

Anna leivän jäähtyä hieman ennen tarjoamista.

*


















Kreikkalaisesta leivästä tulee jättiläismäinen. Perjantai-illan traditioihin kuuluu Vain elämää  -sarjan katselu. Ohjelmaa katsoessamme söimme neljään pekkaan noin puolet leivästä. Leipä ei säilytyksestä ota nokkiinsa. Leipää voi hyvin syödä kylmänäkin tai sitten palasen voi käyttää mikron kautta. Tuhtina eväänä sopii raikkaan salaatin kera myös evääksi töihin.






Toivotaan, että kauniit aurinkoiset syyssäät jatkuvat vielä pitkälle. Ulkona voi edelleen ihailla mahtavaa väriloistoa, vaikka ollaan jo yli lokakuun puolen välin. Keltaisena hehkuva lehtikuusi on todella kaunis sinistä taivasta vasten. Ehtiäkseen ottamaan valokuvia lähes mystisestä valosta täytyy olla liikkeellä juuri oikeaan aikaan. Aurinko laskee yllättävän nopeasti tähän aikaan vuodesta.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti