perjantai 20. maaliskuuta 2015

Lasagne karitsan jauhelihasta ja tateista

Tulevana viikonloppuna on kuulemma luvassa takatalvi numero yksi. Viileänä viikonloppuna voi lämmitellä, vaikkapa tekemällä ruokaa uunissa. Vinkkinä postaan pari viikkoa sitten valmistamani lasagnen ohjeen. Minä tein lasagnen karitsan jauhelihasta ja tyhjensin siihen myös tattivarastoani, mutta ruokaan voi aivan yhtä hyvin käyttää mitä tahansa muuta jauhelihaa. Tatit voi korvata, vaikka herkkusienillä tai jättää kokonaan poiskin, jos sienet eivät maistu.




*

Lasagne karitsan jauhelihasta ja tateista


Jauhelihakastike
600 g karitsan jauhelihaa
sipuli
valkosipuli
1 rkl öljyä
vähän voita
porkkana
0,5 dl pakastettuja tatteja
2 rkl venhäjauhoja
450 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
timjamia
mustapippuria
suolaa

Juustokastike
30 g voita
2 rkl venhäjauhoja
7 dl maitoa
100 g mustaleima emmentalia raasteena
suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää

voita
lasagnelevyjä
100 g juustoraastetta

Valmista jauhelihakastike. Kuullota sipulit öljy-voi seoksessa. Ruskista jauheliha. Lisää raastettu porkkana ja tatit jauheliha-sipuliseokseen. Sekoittele aineet sekaisin pannulla. Lisää pari ruokalusikallista venhäjauhoja ja tomaattimurska sekä vesi. Kiehauta, mausta kastike ja keitä muutama minuutti. 

Valmista juustokastike. Sulata voi, lisää venhäjauhot ja sekoita, mutta älä ruskista. Lisää maito. Kiehauta ja anna keittyä muutama minuutti, että venhäjauhot kypsyvät. Mausta kastike ja lisää juustoraaste. Sekoittele niin, että juusto sulaa ja kastike tulee tasaiseksi.

Voitele lasagnevuoka voilla. Aloita kokoamaan lasagne laittamalla vuoan pohjalle kerros jauheliha- ja juustokastikeita ja niiden päälle lasagnelevyt. Täytä vuoka lisäämällä kerroksittain kastikkeita ja lasagnelevyjä. Lisää viimeisen lasagnelevykerroksen päälle vielä juustokastike ja juustoraastetta. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. 

Anna vetäytyä muutama minuutti ennen tarjoilua.

*

Karitsan jauhelihasta tulee lasagneen aivan erilainen maku. Lasagnea tehdässä on tärkeää, että kastikkeita laittaa tarpeeksi, muuten lopputulos on kuivaa. Toinen tärkeä asia on muistaa antaa ruuan vetäytyä hetkinen ennen tarjoilua. Jauhelihakastiketta ei ole välttämätöntä suurustaa jauhoilla, mutta pidän kypsän ruskistetun venhäjauhon mausta, ja olen ottanut tavaksi hieman suurustaa kastiketta. Perheen toinen kokki ei suurustele, mutta muutoin resepti on sama. Enkä oikeastaan tiedä vaikuttaako se lopputulokseen. Makuun se ei taida juurikaan vaikuttaa, mutta rakenteeseen ehkä. Olen jotenkin uskotellut itselleni, että ruuasta tulee täyteläisempää kun jauhelihakastikettakin on hieman suurustettu.








Minulla tuntuu usein käyvän niin, että juusto ruuan päällä alkaa ottaa liikaa väriä ja usein laitankin viimeistään kypsennyksen loppuvaiheessa folion vuuan päälle.

Lasagne on niin täyteläistä, rikasta ja maukasta ruokaa, että sen kanssa tarjottavaksi riittää mainiosti ihan perinteinen vihreä salaatti.

Tähän päivään asti kevät on edennyt huimin harppauksin. Jo viime viikonloppuna, maaliskuun puolessa välissä, yritin etsiä sinivuokkoja. Kotipihan tuntumasta löytyi vasta leskenlehtiä. Kotijärven jäällä näkyy vielä muutamia pilkkijöitä. Itse en taida sinne enää uskaltaa mennä. Ilmailukerho käyttää jäätä lentokenttänään ja tänään kerhon kone oli, tai ainakin sen renkaat, olivat uponneet jäihin.



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti