lauantai 24. tammikuuta 2015

Hohtavia hankia ja aurinkosoppaa

Näitä talvikelejä on odotettu! Aamupäivän hiihtolenkillä totesin, että mahtava luisto ladulla. Taisin tosin lähteä liian kovaa ja kunto loppui kesken. Naapurit lähtivät heti perääni hiihtämään, ja hetihän siinä sitten tuli ajatus, että heitä en ainakaan edelleni päästä. Lähtiessä tarkoituksena oli hiihtää reilu kymppi, mutta lopputuloksena oli vajaa kymppi.  Naapurit pysyivät kuitenkin takanani.

Valmistelin ruokaa ennen lähtöäni kuorimalla ja pilkkomalla juurekset valmiiksi kattilaan. Lauantain soppavuorossa oli aurinkosoppa. Heti kotiin päästyäni napsaisin vain levyn päälle, ja lounassoppa valmistui nopeasti. Sosekeitto on lasten nimeämä. Nimi sopii pääosin bataatista valmistetulle keitolle hyvin. Aurinkoisen väristä keittoa. Sitä paitsi on paljon mukavempi syödä aurinkosoppaa kuin sosekeittoa.






*

Aurinkosoppa


3 pientä bataattia
3 isoa porkkanaa
4 pientä perunaa
2 sellerin vartta
sipuli
vettä
kasvisliemikuutio
suola
mustapippuri
1 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä

Kuori ja paloittele juurekset kattilaan. Lisää päälle vettä niin, että kasvikset peittyvät. Laita kattilaan liemikuutio ja tarvittaessa suolaa sekä pippuria. Keitä kasvikset kypsyksi ja soseuta. Mausta kanelilla ja inkiväärillä. Tarjoile höyryävän kuumana.

*

Tälläisenään aurinkosoppa sopii hyvin arkiruuaksi, mutta sitä voi hyvin jalostaa pyhäisemmäksi versioksi lisäämällä esimerkiksi kookoskermaa tai tuorejuustoa. Meillä lapset tykkäävät syödä aurinkosopan kanssa raejuustoa, mutta sopan höysteeksi sopivat hyvin myös paahdetut siemenet, pähkinät tai pekoni.










Soppaa tuli totuttuun tapaan melko paljon. Keitin keittoni jälleen 5 l kattilassa. Käytin makua tuomaan vain yhden liemikuution, joten lisäsin myös suolaa. Koitan kovasti vältellä valmiiden liemivalmisteiden käyttöä, ja itseasiassa tähänkään ruokaan ei olisi välttämättä tarvittu sitä yhtäkään liemikuutiota. Selleristä tuli niin paljon makua. 

Bataattisosekeitto on vähän haastava valmistettava, joskus siitä tulee liian makeaa.  Sen vuoksi tapaan laittaa keittoon myös muutaman perunan. Kuvittelen, että peruna vähän tasoittaa bataatin mahdollista makeutta. Tällä kerralla bataatit eivät olleet liian makeita ja keitto onnistui hyvin ja siitä tuli maistuvaa. Vanha sauvasekoittimeni ei vain ole enää oikein lyönnissä, joten vähän kokkareita keittoon jäi. Arkiruuassa sillä nyt ei niin ole väliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti