tiistai 7. lokakuuta 2014

Pähkinäinen sienipiirakka

Olen hurmaantunut uudesta makuparista. Hyvän sienisyksyn jälkeen varastot pursuavat sieniä, joten sienet olivat päivänselvä raaka-aine iltapalapiirakalle ja makuparin toinen puoli. Koska päivä oli kulunut pelkän lounaan varassa, päätin laittaa piirakkaan myös pekonia. Itse asiassa pekoni on meillä ihan perinteinen sienipiirakan raaka-aine. Eikä se olekaan tässä piirakassa se juttu.




Se juttu on pähkinät. Iltapalapiirakkaa miettiessäni syksyiset, metsäiset, tuhdit ja pähkinäiset, maut maistuivat kielen päällä. Yritin googlailla reseptejä, joissa sienet ja pähkinät olisivat makuparina. Ei juuri löytynyt, joten rohkeasti kokeilla:

*

Pähkinäinen sienipiirakka


Pohja
125 g voita
1 dl perunahiutaleita
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kylmää vettä

Täyte
1 pkt pekonia
2 pientä punasipulia
valkosipulinkynsi
öljyä
pari kourallista kuivattuja suppilovahveroita ja mustatorvisieniä
muutama timjamin oksa
muutama tuore persiljan oksa
2 rkl suolapähkinöitä
2 rkl paahdettuja cashewpähkinöitä

2 dl kermaa
2 kananmunaa
150 g gruyérejuustoa

Laita kuivatut sienet veteen likoon hyvissä ajoin ennen piirakan teon aloittamista

Valmista pohja nyppimällä jauhot pehmeän voin sekaan. Lisää lopuksi kylmä vesi. Varo vaivaamasta liikaa. Laita taikina jääkaappiin lepäämään. Valmista sillä aikaa täyte.

Leikkaa pekoni ja pilko sipulit. Ruskista pekoni pannulla ja kuullota sipuli mukana. Lisää vähän öljyä, jos pekonista ei irtoa sitä riittävästi. Lisää pannulle myös liotetut sienet ja mausta timjamin oksilla. Kuullottele seosta tovi pannulla.

Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle. Lisää päälle pähkinät ja persilja silppu sekä kerma-muna-juustoseos. Paista 200 asteisessa uunissa vajaa puoli tuntia kunnes.

*

Olen ylpeä rohkeasta kokeillustani! Pähkinät ja sienet kävivät loistavasti yksiin. Piirakka oli tuhtia ja ruokaisaa. Suolaa ei kokemukseni mukaan kannata lisätä, koska sitä tulee jo pekonista, juustosta ja pähkinöistä vähintäänkin riittävästi. Metsäisiä makuja täydentämään valitsin piirakan kanssa tarjottavaksi aivan yksinkertaisen salaatin rucolasta ja pähkinöistä.  















Tuo pohjahan on vanha tuttu ja toimiva onkin. Päällisiä voi varioida mielensä mukaan. Toisen ihan maukkaan sienipiirakkareseptin olen postannut aikaisemmin ja se löytyy täältä.

Lauantain kunniaksi piirakka nautittiin hieman viilennetyn Jules Bernolin Beaujolais -viinin kera, eikä viini tehnyt piirakkaa ainakaan huonommaksi. Nautintoa täydensi vielä täydellinen vapaapäivä, johon kuului kotitöiden lisäksi ulkoilua ja liikuntaa sekä sauna. Ihana lauantai!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti