perjantai 11. heinäkuuta 2014

Hellepäivän kuuma vinkki: espanjalainen vihannessosekeitto

Kylläpäs tuli valittua hyvät lomakelit! Kesäkuun keskilämpö oli täällä vajaa 13 astetta. Heinäkuussa lämpöä on riittänyt. Mittari on monena päivänä ollut lähempänä 30 astetta. Mitään kovin järkevää ei näillä säillä jaksa tehdä. Aika kuluu uimassa, ja kun tullaan uimasta, mietitään koska sitten mentäisiin uimaan.

Ruuanlaittokin on helteillä vähän niin ja näin. Lapset ovat kyllä periaatteessa nälkäisiä, eikä tietysti näillä uimisilla ole ihmekään. Täytyy vain yrittää olla kekseliäs lounaiden ja välipalojen kanssa. Lämmin (grillattu) ruoka maistuu parhaiten vasta illalla. 

Toripäivisin lounas on helppo kuitata siellä kojussa, missä on torin pisin jono. Pisin jono muodostuu luonnollisesti mustamakkara-autolle. Välipalaksi voi ostaa kirsikoita, mansikoita ja herneitä.

Joka päivä ei ole toripäivä, ja sellaisina päivinä maistuu esimerkiksi vihannessosekeitto, jonka alkuperäinen idea lienee Pirkasta. Aikojen kuluessa resepti on muuttunut omaan suuhun sopivaksi.







*

Espanjalainen vihannessosekeitto


1 sipuli
ruokaöljyä
1(500 g) kesäkurpitsa
1 paprika
2-3 valkosipulin kynttä
500 g paseerattua tomaattia
1/2 l vettä
(liemikuutio)
1/2 sitruunan mehu
sokeria
suolaa
pippuria
(1 tl savupaprikajauhetta)
(pari tippaa tabascoa)
ruohosipulia

Kuullota sipulit öljyssä. Lisää sekaan kesäkurpitsa. Laita kurpitsojen päälle suolaa. Laita kansi kiinni ja anna kurpitsojen kypsyä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää paprikat ja anna kypsyä vielä tovi. Soseuta kypsät kasvikset sauvasekoittimella.

Lisää paseerattu tomaatti, vesi ja liemikuutio soseutettujen kasvisten joukkoon ja kiehauta. Mausta ja anna kiehua miedolla lämmöllä joitakin minuutteja. Tarkista maku ja tarjoile.

*





Tämä on siitä kummallinen keitto, että maistuu lapsillekin, vaikka pelkkä tomaattikeitto ei maistukaan. Ilmeisesti muut kasvikset tasaavat tomaatin hapokkuutta ja pehmentävät makuja.

Keiton reseptiä oli oikeastaan aika vaikea kirjoittaa ylös. Tämä on keitto on pyörinyt mukana niin monta vuotta, ja usein teen sitä vähän niistä aineksista ja mausteista mitä sattuu kotoa löytymään. Toisinaan hukutan keittoon myös vanhoja paahtoleivän kannikoita, ylijääneitä tortillakastikkeita tai vähän nahistuneita tomaatteja. Keittoon kelpaavat myös tuorejuustojen, kermojen ym. jämät. Viimeksi valmistettuun keittoon käytettiin savustettuja valkosipulikynsiä .

Keiton juju tuntuu kuitenkin olevan siinä, että kesäkurpitsoja kypsennetään kattilassa kansi kiinni miedolla lämmöllä.














Espanjalainen vihannessosekeitto kelpaa tarjottavaksi ihan sellaisenaan. Tuoreen leivän kanssa se maistuu erilaiselta ja olenpa tarjoillut sitä tomaatti-, kurkku-, ja sipulisilpunkin kera. Lapset tykkäävät laittaa keiton päälle raejuustoa. Keitto kelpaa niin lounaskeitoksi kuin alkuruuaksi. Oikeastaan sillä onkin meillä monta roolia: perinteinen rapujuhlien alkukeitto, hellepäivien viilentävä ja toisaalta pakkaspäivien lämmittävä lounaskeitto.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti