keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Risotto, joka oli vaivansa väärtti

Kevyen ja vihreän ruuan kaipuu ei ole laantunut - onneksi, sillä sesonki on vasta aluillaan. Ulos vilkaistessa kyllä huomaa, että vesi ja lämpö ovat tehneet tehtävänsä. Siellä ei ole enää kevät, siellä on KESÄ!















Miettiessäni lauantai-illan ruokaa haeskelin parsarisoton ohjetta. Useammassakin blogissa törmäsin viime vuoden Masterchef -voittajan parsarisoton kokeiluihin. Niinpä minäkin päätin kokeilla Kiran parsarisottoa, jonka alkuperäinen ohje löytyy mm.hesarista. Alla oma mukaelmani.

*

Parsarisotto


Parsapyree:parsanippu

5 dl vettä

25 g voita



½ dl kermaa
sitruunamehua
suolaa

Parsarisotto:sipulia

oliiviöljyä

voinokare
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
noin 7 dl kasvislientä 
(keitinliemen loppu + kasvisliemi)
1½–2 dl parsapyreetä
hienonnettua minttua
1½ rkl raastettua sitruunankuorta
1 dl raastettua parmesaania

suolaa

mustapippuria


Päälle:

250 g keitettyä parsaa

Valmista ensin parsapyree. Kuori parsat, jos se on tarpeen ja poista puinen osa. Leikkaa parsat kahteen osaan. Keitä niitä vedessä ja voissa 3–4 minuuttia koon mukaan. Jäähdytä parsat jäävedessä. Säästä keitinliemi. Halkaise puolet parsapaloista pituussuunnassa ja jätä odottamaan. Niillä voit koristella valmiin risoton.

Kiehauta kerma ja ½ dl keitinlientä kattilassa, lisää loput parsat ja lämmitä. Soseuta parsat ja liemi sauvasekoittimella, mausta sitruunamehulla ja suolalla. Pyreestä tulee melko laihaa.

Aloita risoton valmistaminen. Valmista kasvislientä yhteensä noin 7 dl. Liemeen voit käyttää myös loput parsan keitinvedestä. Kuori ja hienonna sipuli. Makunsa puolesta salottisipuli olisi ehkä paras valinta. Minulta se oli loppu, joten käytin puolikkaan keltasipulin. Lämmitä syvä paistinpannu, lisää öljy ja nokare voita. Kuullota sipuli. Lisää riisi ja kuullota 2–3 minuuttia, kunnes riisin ulkokuori näyttää läpikuultavalta. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita riisiä jatkuvasti. Lisää nestettä vasta kun riisi on imenyt edellisen kauhallisen.

Kun riisi on lähes al dente, lisää joukkoon parsapyree. Tässä vaiheessa risotto on vielä aika vetistä. Ota pannu liedeltä ja minttu, sitruunankuori, parmesaani, suola ja hyvin varovasti mustapippuria. Sekoita ja anna risoton levätä pari minuuttia.


Kun risotto on levähtänyt koristele annos parsannupuilla. Tarjoile alkuruokana tai pääruuan lisäkkeenä. Miksipä ei ihan pääruokanakin. 

*

Risotto on mielestäni melko vaivalloista laitettavaa, koska käytännössä joudut seisomaan lieden ääressä ja hämmentämään ruokaa koko ajan. Hyvilläkin esivalmisteluilla risoton kypsentämiseen kuluu vähintäänkin parikymmentä minuuttia. Tässä ylimääräisenä työvaiheena on vielä parsapyreen valmistaminen. Pyreen valmistaminen kuitenkin tiskistä huolimatta kannatti. Risoton rakenne oli samettisen pehmeä, väri mintun ja basilikan ansioista kauniin keväisen vihreä ja parsa aidosti maistui risotossa.

Risoton hankaluutta ainakin vierastarjottavana lisää haasteellinen aikataulutus. Risotto, kun pitää syödä lähes tulkoon heti, kun se on valmistunut. Sen takia se sopii mielestäni parhaiten, joka alkuruuaksi tai vaihtoehtoisesti pääruuaksi tai pääruuan lisäkkeeksi, jos alkuruokaa ei tarjoilla. Tämä ohje kesti sen, että ruoka saattoi vetäytyä alkudrinkin verran. Ja itseasiassa hetken levähdys oli risotolle tarpeen. Tarjoillessa se ei ollut liian nestemäistä, mutta ei myöskään ylikypsää puuroa eli ilmeisesti pyreen lisääminen risottoon on tärkeää tehdä juuri oikealla hetkellä.

Viikonloppukokki tarjoili risoton siipalleen grillatun kanan kera. Oma vatsa oli sen verran täynnä Ikeassa nautituista lounaslihapullista, että söin parsarisoton pääruokana. Annos miellytti molempia.







Yli jäänyt risotto pakattiin eväsrasioihin. Oman evääni lämmittelin mikrossa sunnuntailounaaksi ennakkoäänestyksen lomassa. Täytyy kyllä sanoa, että lämmittäminen ei tätä ruokaa parantanut. Parsa ei enää maistunut niin selvästi risotossa. Sen sijaan siitä löytyi voimakkaampi sitruunanmaku ja myös mustapippuri tuli läpi. Eväskateutta parsarisotto silti sai aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti